Parkalombolo IK kontaktade mig en vecka före vår match och ville flytta matchen till Kiruna kl. 16 för att två av deras spelare inte ville spela i Parka, samt att det blir billigare att spela i Kiruna. Jag sa att vi vill spela i Parka kl. 13, för att det billigare för oss och tiden passar våra skiftarbetande spelare bättre. Sedan följde en SMS-kommunikation med olika matchtider i Kiruna, vilket inte passade oss. På måndag tar en annan ledare över i Parka, en icke kompromiss villig. Nu var det bara för oss acceptera en match i Kiruna kl.16.00 för det hade man stöd för från Tävlingskommitten (TK). På kvällen inkommer ett e-mail från förbundet där det står att läsa TK har beslutat att matchen SKALL spelas på Lombia kl.13.00. Problemet är att Kiruna FF har div. III-match vid denna tidpunkt.

Tornedalsfotbollen har ända sen sena 60-talets utflyttning, varit beroende av att spelare med jobb på annan ort på helgerna kom hem till byn för att spela matcher. Byn levde upp och man såg en ära i att kunna hålla liv i hemföreningen och byn. Med åren har dock denna vilja minskat och föreningar har fått  lägga ner sin verksamhet. På 2000-talet har Tornedalens föreningars seniorlag mer och mer bestått av spelare som inte har anknytning ”hem till byn”. Dessa vill få resan betald till hemmamatcherna och gör att det kostar att spela hemma och borta. Men det betyder också att det tar mer tid och alla vill inte ställa upp på detta. Frågan är; Varför ska ÖSK betala för att Parka ska kunna spela billigare sina matcher i Kiruna? Enligt TK:s ordf. är jag oärlig när jag säger detta och varför klagar inga andra föreningar på detta? Förklaringen är geografin. En titt på kartan visar att från Luleå är det till Kiruna 35 mil och till Parka 35 mil, med sämre väg. Från Gällivare är det 12 mil till Kiruna och till Parkalombolo är det 18 mil. Från Övertorneå är det till Parkalombolo 193 km och till Kiruna har vi 30 mil. Det är Tornedalsföreningar som får mer 10 mil längre väg när matcherna flyttas från Parka till Kiruna. Mellan Parka och Kiruna är det 16 mil. På den vägen finns minst 3 fotbollsplaner som är närmare Övertorneå än Kiruna, vi hade kunnat spela matchen på någon av dessa.

Efter detta för Parkalombolo fram argumentet att planen i Parka är upptagen. Vidare har man till förbundet sagt att jag slängt luren i örat på motparten. NFF TK har valt att sprida denna osanning vidare utan att prata med ÖSK. Enligt TK ska man inte ifrågasätta om någon säger att deras plan inte är tillgänglig utan acceptera detta utan frågor. I Fotbollförbundet tävlingsbestämmelser 2 kap. § 29 står det; förening ska spela sina hemmamatcher inom hemorten. Är det rätt att flytta sin hemmamatch 16 mil för att spelarna bor där och därmed förlänga motståndarnas resa med mer än 10 mil?

NFF TK och Parka tog det kloka beslutet, matchen spelades i Parka. På en mycket fin gräsplan, med perfekt linjering och i ett strålande sommarväder. Parka vann matchen.

Parka kommer att spela resten av årets hemmamatcher i Kiruna, men Norrbottens Fotboll måste fundera över hur ska vi ha det i framtiden? Ska föreningarna få spela sina matcher där spelarna bor eller ska vi spela på föreningarnas hemmaplaner?

Under tiden fram till denna match har jag blivit kallad för oärlig, en katastrof för Norrbotten Fotboll, en sabotör av Norrbottens fotboll samt fått telefon luren slängd i örat 2 gånger. Allt detta för båda föreningarnas vilja att göra det som är bäst och billigast för föreningen.

Christer Töyrä, matchförmedlare, ÖSK