År 2001 kom en 18-årig yngling vid namn Antti Vestola till Övertorneå SK och ville spela fotboll. Antti fick givetvis börja och han håller nu på att avsluta sin 14:e säsong med ÖSK. Antti bor i Ylitornio, Finland. I hans hemkommun Ylitornion Kunta, finns ingen föreningen som bedriver fotbolls- verksamhet. I grannkommunen 25 km norrut, Pellon Kunta finns inte heller någon förening med fotbollsverksamhet. Närmaste fotbollsförening på finsk sida finns i Tornio, 70 km söderut, så Antti valde att spela med den förening som ligger närmast geografiskt, ÖSK 6 km bort. Antti är inte ensam på finsk sida av älven om att välja att spela hos närliggande ÖSK, istället för att resa till Tornio. Nu har Svenska Fotbollförbundet disciplinnämnd slagit fast att Antti är en obehörig spelare och dömer ÖSK som förlorare i matchen mot Bergnäsets AIK plus böter.
Varför är Antti en obehörig spelare?
Svenska Fotbollförbundet införde 2013 en regel gällande hemmafostrad spelare (RB 1 kap. 27§) ; Spelare som varit registrerad för svensk förening under minst tre år från och med det kalenderår spelaren fyllde 15 år t.o.m. det kalenderår spelaren fyllde 21 år. En spelare som är under 18 år ska ha varit registrerad i en svensk förening senast från den 31 december det kalenderår spelaren fyllde 15 år. Denna regel innebär att om man värvar en 14-åring från allfinska RoPS eller spanska Barcelona är de ”svenska” när de fyller 15 år. Börjar någon spela fotboll som 16-åring, oavsett var han är född, även i Sverige, blir han inte ”svensk” förrän efter 3 år. En 30-åring finländare som spelat 10 år med den förening (svensk) som ligger honom geografisk närmast, han blir aldrig ”svensk”.
Var Antti ensam obehörig spelare ?
I matchen mot BAIK deltog 4 st. ensamkommande flyktingbarn, SvFF slår fast att en av dessa, namngiven i anmälan av BAIK inte är att betrakta som hemmafostrad spelare. Denna kille har inte spelat eller deltagit fotbollsverksamhet i någon annan förening i världen, men han anses inte var fotbollsfostrad i ÖSK, till skillnad från sina kamrater. ÖSK har ett femtiotal ensamkommande flyktingbarn och kvotflyktingar i sin fotbollsverksamhet. Normalt ses det som positivt att föreningslivet arbetar både gränsöverskridande och med integration av flyktingar, men inte av Svensk Fotboll, utan detta arbete bestraffas.
Hur visste BAIK om dessa uppgifter?
Ordförande i BAIK som skrivit protesten till SvFF arbetar som idrottskonsulent åt Norrbottens Idrottsförbund och är förtroendevald i Norrbottens Fotbollsförbunds styrelse, med ansvar för ungdomsfotbollen i Norrbotten. Med det uppdrag han har, tycker man att han ska lyfta blicken bortanför Bergnäsbron och arbeta för hela Norrbottens Idrott. Hans uppdrag innebär att han ska värna om idrottande ungdomar, även i Tornedalen. Utestänger man flyktingar och tornedalingar från finska sidan i ÖSK:s verksamhet, då kan vi lägga ner samtliga våra lag, eftersom vi inte skulle ha tillräckligt med spelare. Borde inte en man av Förbundet arbeta för att det ska finnas levande idrottsföreningar i hela Norrbotten. Han har utnyttjat sitt förtroende uppdrag genom att tillskansa sig uppgifter från fotbolls datasystem, rörande ÖSK och våra spelare, i dagligt tal kallat för olaga dataintrång.
Vad ska ÖSK göra nu ?
ÖSK har tre möjligheter att agera med anledning av det inträffade;
1. Överklaga beslutet, eftersom Antti Vestola var 18 år när han började hos oss och till det år han fyllde 21 år borde det ju vara tre år, helt enligt regeln.
2. Dra oss ur serien för att ingen ska dra fördel gentemot någon annan i serien p.g.a av detta överklagande. Flytta vår adress 1 km österut och börja spela i finska seriesystemet, där man istället pratar om EU-spelare.
3. Fullfölja serien som inget hänt, eftersom vi ändå faller ner i div. 4.
Grattis till Bergnäsets AIK för en välförtjänt seger och till två gratis poäng som kanske kan förgylla en serieseger fest i höst.